Voorwaarden scheppen om te leren

Om te komen tot je volledige potentieel

Samen met anderen

Tijdens het uitdelen van de flyers voor Mango-middag zei de mevrouw in de Boeddhistische winkel in Nijmegen: “Je schept voorwaarden”. Ik vond het prachtig gezegd. Zo zie je maar weer, van elkaar kun je leren. Door de verbondenheid die we maakten in de winkel, werd Mango weer een stukje rijper. Elke dag kom ik mensen tegen die met mij over Mango willen praten. Het maakt mij zo dankbaar.

Welke voorwaarden zijn er nodig om te groeien?

Ik vergeleek het proces in mijn gedachten met het planten van een zaadje in de grond. Momenteel hebben we namelijk heerlijke tomaatjes in onze tuin staan. Elke dag kan ik genieten van deze zalige smaak in mijn mond, want elke dag zijn er weer nieuwe tomaatjes rijp.

Vertrouwen

Wanneer een kind geboren wordt, heeft het zijn volledige potentieel al in zich. Net als een zaadje van het tomatenplantje. Dit kan gewoon uitgroeien tot een volledige tomatenplant, mits de voorwaarden om te groeien er zijn. Het is bijzonder om mij te beseffen dat ik hier nu pas achter ben gekomen, op 41 jarige leeftijd. Dat een kind een prachtig wezen is en vertrouwen nodig heeft om te groeien. Niet alleen vertrouwen, ik kan er vanuit gaan dat ieder kind zijn volledige potentieel bereikt. Het is dus meer dan vertrouwen.

Een goede plek

Wanneer ik het zaadje van de tomaat in de schaduw zet, zal het niet groeien. Een juiste plek is dus een voorwaarde om tot groei te komen. Mango-onderwijs mag op een prachtige plek komen, waar het goed voelt en fijn is. Grappig eigenlijk, ik schrijf over een tomatenplant en over Mango. Voor mij is Mango niet alleen een stuk fruit, het is een begrip geworden, mijn zaadje, mijn kindje, de school die in mijn hart zit en wil groeien. Ben ik de voorwaarde voor Mango om te groeien? Het zou mooi zijn als Mango gedragen gaat worden door velen, die allemaal het vertrouwen krijgen om Mango tot bloei te laten komen, zodat Mango haar volledige potentieel kan bereiken. Zo zie je maar weer, als je schrijft over een goede plek, kom je vanzelf weer op het volledige potentieel.

Aarde(n)

Een goede bodem is essentieel. Er zijn mensen die speciale moestuingrond kopen, er zijn mensen die zaadjes in de tuingrond stoppen. Als de aarde maar voedingsrijk is, een voorwaarde om te groeien. Kinderen hebben ook een veilige bedding nodig. Een plek waar ze gezien worden, gehoord worden en mogen zijn wie ze zijn.

Kinderen zijn van nature geaard. Voelen zich verbonden met de natuur en moeder aarde. Dat gaat pas weg naarmate ze meer in hun hoofd gaan zitten, informatie consumeren en zich moeten aanpassen aan de maatschappij met al hun verwachtingen (en dat zijn er veel, zelfs op jonge leeftijd!). Ik vind het persoonlijk nog een hele uitdaging om niet in mijn hoofd te zitten, mijn hoofd alleen te laten doen waar hij voor is. Steeds meer voel ik dat het mogelijk is om te leven vanuit mijn potentieel. Dat ik mijn hart volg.

Water

“Het stroomt”, zeg ik zo vaak over Mango. Er blijven maar mensen, situaties, energieën op mijn pad komen waardoor ik dit voel. Dan voel ik dat ik op de goede weg ben. ‘Ik voel het aan mijn water’. Het element water zorgt voor compassie, liefde en is leven gevend.

Ons tomatenplantje heeft ook water nodig, een zeer belangrijke voorwaarde. Toen we op  vakantie waren, gaf onze overbuurvrouw onze plantjes water. Zonder haar hadden de tomaten het niet gered. 

We mogen met elkaar in verbinding blijven en het laten stromen.

Zon en licht

Vinden jullie de zomer ook zo fijn, met zijn warmte en zo lang licht. Ik moet er echt weer aan wennen dat het herfst wordt. Mijn lijf ook trouwens, dat had al een kleine verkoudheid te pakken. Dus mogen we het licht uit onszelf halen, uit ons volledige potentieel. Van een goede vriend leer ik te kijken naar wat ik wel wil, fijne gedachtes te hebben, vertrouwen te hebben op mijn geluk, gezondheid, liefde, kracht en wat ook maar aan de orde is. Wanneer dit even niet lukt, mag het er zijn, in het volledige vertrouwen dat het wel weer goed komt. Wat een mooie vriend. Wat een mooi licht.

Lucht

Lachen is toch heerlijk! Samen plezier maken, nergens aan denken en lekker in het nu zijn. Dat is wanneer je echt ontspannen bent. Het tomatenplantje wil ook graag lucht. En het liefst frisse lucht. Wij ook, binnen zitten is prima, maar buiten, daar voel je je levend, daar gebeurt het. 

Het element lucht zorgt voor spontaniteit, speelsheid en gemak. Het staat voor plezier maken en vrijheid. Op Mango mag je leren wat je wilt leren. Als je eraan toe bent, gaat het leren makkelijker. Dan gaat het vanzelf. Ik heb nog nooit zoveel geleerd als de afgelopen twee jaar, het proces van een school opzetten is ontzettend leerzaam. Maar het voelt niet als een zware studie. Alles wat ik leer, beluister, lees komt vanuit intrinsieke motivatie. Het komt van binnen, ik wil het, dus ik kan het!

Verbinden

Schimmeldraden hebben een heel speciale functie. Ze verbinden bomen met elkaar, daardoor kunnen bomen met elkaar praten, dat is het Wood Wide Web.

De Japanse onderzoeker Masaru Emoto bevroor watermonsters die tevoren waren blootgesteld aan negatieve of positieve woorden, gedachten, emoties of verschillende soorten muziek. Hij stelde vast dat de positief beïnvloede watermonsters mooie en perfect gevormde kristallen opleveren. Ik denk daar wel eens aan als mensen negatief met elkaar praten. De verbinding in de natuur is bewezen. Ik zou graag deel willen uitmaken van een verbindende maatschappij die leeft vanuit kracht en wat er mogelijk is.

Samen met anderen