weet je nog...

wie je was voordat de wereld je vertelde wie je hoort te zijn?

Ik kreeg een mail van Petra van Dreumel met deze prachtige tekening. ‘Weet je nog wie je was voordat de wereld je vertelde wie je hoort te zijn?’

 

Kinderen worden puur geboren. Maar zodra ze naar school gaan moeten ze zich gaan aanpassen. Het systeem vormt een kind. Wanneer de juf zegt dat je moet zitten, moet je zitten. Wanneer de juf zegt dat je mag praten, mag je praten, mits je je vinger opgestoken hebt, anders word je terechtgewezen of genegeerd.

Het is niet de bedoeling dat kinderen zelf ontdekken wat ze willen doen of willen leren en wanneer ze dat willen leren. Als ik hier aan denk, schaam ik me soms voor onze maatschappij.

 

Ik zou het willen veranderen. Ik zou mensen wakker willen schudden. Gesprekken aangaan en mensen uitnodigen om kritisch na te denken. Maar is dat mogelijk? Wie staat hier open voor?

 

Het lijkt mij prachtig als we in een wereld zouden leven waarbij het meisje op de tekening zich zou mogen omdraaien, haar vleugels zou uitslaan en zou kunnen zijn wie ze wil zijn. Het leven leiden dat ze wil leiden.